3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü K.K.T.C.’de de kutlanıyor.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Federasyona bağlı K.T. Görmezler Derneği, K.T. Zihinsel Engelliler Derneği, Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği, K.T. Ortopedikler Derneği,Umut Otizim derneği ve Engelli Aileleri Dayanışma Derneği’nin müşterek almış oldukları bir kararla B.M. kararı olan 3 Aralık Dünya Engelliler  Dayanışma Günü’nü bu yıl yine ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlayacağız.

Her yıl düzenlenip kutlanmakta olan 15-16 Mayıs Engelliler Haftasına ek olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü’nün de çeşitli etkinliklerle kutlanarak kamuoyu yaratılması amacı ile, gerek ülkemiz engellileri, gerekse dünya engellileri açısından çok büyük önem taşımaktadır. B.M. kararıyla bu yıl 25.’cisi düzenlenip kutlanacak olan günün esas amacı yaşayan engellilerin sesini biraz daha yükseltmesine olanak sağlayacak, var olan sosyal ve ekonomik sorunların dile getirilmesinde yardımcı olacak ve dolayısıyla devlet yetkililerinin konular üzerine daha sıcak bir şekilde dikkatlerinin çekilmesi sağlanacaktır.

Ayrıca gün dolayısı ile engelli-engelsiz dayanışması doruk noktasına çıkartılıp halkla bütünleşme sağlanması planlanmaktadır.

Dünya Engelliler Dayanışma Günü’nün ülkemizde yaşayan 5600  engelliye kutlu ve mutlu olmasını dileriz.

Kamoyuna saygı ile açıklanır

K.T. Engelliler Federasyon Başkanı

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na nezaket ziyaretinde bulundu

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Federasyona Bağlı K.T.Görmezler Derneği, K.T.Zihinsel Engelliler Derneği,Engelli Aileleri Dayanışma Derneği, Umut Otizm Derneği, Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği, K.T.Ortopedikler Derneği dernek başkanları, K.T.Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk başkanlığında yeni Koordinatör Bakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu’na nezaket ziyaretinde bulunarak ülkemizde yaşayan engellilerin sosyal ve ekonomik sorunlarını içeren 14 maddelik istem paketini ve engellilerin istihdamı ile ilgili hazırlanan acil istihdam bekleyen engelliler listesini Sn. Bakana sunarken Başbakanlık’a bağlı Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun acilen iptal edilmesini ve Bakanlık bünyesinde Engelli Dairesinin bir an önce oluşturulmasını talep etti. Ayrıca, engellilerimizin genel sorunları üzerinde görüş alış-verişinde bulunulmuştur.

Kamu oyuna saygı ile açıklanır.

K.T. Engelliler Federasyonu

Başkan

Derviş Yücetürk

KTEF başkanı Derviş Yücetürk Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’le görüştü.

KTEF başkanı Derviş Yücetürk Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ile görüştü.

KTGD ve KTEF başkanı Derviş Yücetürk 10-16 Mayıs Dünya Engeliler haftası münasebeti ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’e 16.05.2019 tarihinde nezaket ziyaretinde bulunarak engellilerin sosyal ve ekonomik genel sorunlarını içeren 14 maddelik istem paketi dosya olarak sayın bakana sunulurken engellilerin özel eğitimi ile ilgili milli eğitim yasası altında hazırlanan özel eğitim tüzüğü üzerinde son şekli ile görüş alış-verişinde bulunulmuştur. Ayrıca R.R. Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu ile ilgili teknik araç gereç ve branş öğretmenleri talep listesi kendilerine sunulmuştur.

Engelliler haftası basın toplantısı 10.05.2019 tarihinde Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür salonunda gerçekleştirildi.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, federasyona üye derneklerin başkanlarıyla birlikte Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, engellilerin öncelikli sorunları anlatarak taleplerini yineledi.

Yücetürk, konuşmasına bir kez daha KKTC’de hükümet sorunu yaşandığına işaret ederek, tüm sorunlar gibi engelliler konusunda da atılan adımların sıfırlandığını söyledi.

Yücetürk, yasa gereği kamuya istihdamda yüzde 4 engelli çalıştırma zorunluluğu olduğunu ama 13 yıldır tek bir engellinin kamuya istihdam edilmediğini anlatarak, 660 kişinin iş beklediğini söyledi.

Bağımlıların bile engellilere ayrılan kaynaktan yararlanır hale geldiğini belirten Yücetürk, siyasi amaçla kurulan Engelli Hakları Komisyonu’nu ve çalışmalarını da eleştirdi. Yücetürk, “Bize 5 kişilik istihdam önerdiler, reddettik, sonra bu 10’a çıkarıldı, yine reddettik. Bu zaten bizim yasal hakkımız, niye aracılar üzerinden pazarlık edelim” dedi.

Sosyal devlet çatısı altında bir dizi yasa çıkarıldığını ancak ne tüzüklerin çıkarıldığını ne de uygulayan olduğunu belirten Yücetürk, yıllardır talep listelerinin kısalmadığını çünkü engelliler için adım atılmadığını vurguladı.