Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Piyangosu Çekildi,

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği

 

 Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Piyangosu Çekildi,

 

31.12.2020  tarihinde BRT  TV stüdyolarında saat 10:00’da Noter Mehmet Bozalanlar denetiminde Milli Piyango İdaresi tarafından çekilen piyangomuzun kazanan şanslı numaraları aşağıda aynen verildiği gibidir.

 

1-      )   En büyük ikramiye 1 adet Vestfrost marka normal boy çift kapılı buzdolabı 05704

2-      )   1 adet Vestfrost marka 5 kg çamaşır makinesi      10198

3-      )   1 adet Samsung A01   marka akıllı cep telefonu      04131

4-      )   1 adet Samsung A01   marka akıllı cep telefonu     03073

5-      )   1 adet Timberh marka gazlı soba            09026

6-      )   1 adet Lecla marka buharlı ütü              05250

7-      )   1 adet Simbo marka kahve makinesi   03077

8-      )   1 adet Shınelco marka elektrikli soba   03324

9-      )   1 adet Orito marka kettle             07430

10-   )   1 adet Awox marka su sebili        08992

 

NOT: Kazanan piyango şanslıları, ikramiyelerini mesai saatleri içerisinde Kutlu Adalı Sok. No:12 Kızılay Lefkoşa adresinde bulunan Dernek Genel Merkezi’nden bilet ve kimlik kartlarını ibraz ederek alabilirler.

 

TEL:0392 22 72 452-22 86 376-22 78 228

CEP:0533 863 66 63-0533 860 42 93

FAX:22 75 809             WEB:http://www.ktgormezlerdernegi.org

 

 

 

   Mehmet Bozalanlar                                                                Derviş Yücetürk              

 

             Noter                                                                  K.T.Görmezler Derneği Başkanı

Engellilerin sorunlarının yıllardır görmezden gelindiğini belirten Yücetürk,Anayasa Mahkemesi dahil her yerde haklarını arayacaklarını vurguladı.

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Görmezler Derneği,Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği,Engelli Aileleri Dayanışma Derneği,Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği ve Umut Otizm Dernekleri, Görmezler Derneği Mehmetali Tatlıyay Eğitim ve Kültür Salonu’nda engellilerin genel sorunlarını içeren basın toplantısı gerçekleştirdi. KKTC Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk basın toplantısında, “ Gelmiş geçmiş hükümetlerin engellilere gerekli desteği vermediklerini, 23 Kasım 1993’te çıkan yasanın iyi bir yasa olmasına rağmen, 94 yılında hükümet edenlerin değerlendirme tüzüğünü değiştirerek yasanın engelliye değil hastalara hizmet etmesini sağladığını” aktardı.

    Derviş Yücetürk,1985 yılında 22 maddede topladıkları sorun ve taleplerinin,14 maddeye düştüğünü ancak sorunlarının devam ettiğini belirterek “ yine bir sorunlar yumağı ortada durmaya devam ediyor” dedi.

    Toplantıda; Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda, Umut Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem de birer konuşma yaptı.

     Çaluda: Danışmanlık merkezi eksikliği var

     Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda, henüz zihinsel engelliler için bir erken tanı merkezi olmadığına işaret ederek başladığı konuşmasında, K.K.T.C’de danışmanlık merkezi eksikliğinin hissedildiğini,zihinsel engellilerin eğitim,istihdam,sağlık,ulaşım ve dolaşım alanlarındaki ihtiyaçlarının elzem olduğunu belirtti.

    Çaluda,anne-babası vefat eden engellilerin ebeveynlerinin emekli maaşlarını alabilecekleri yeni düzenlemenin geçmesinden dolayı memnun olduklarını,fakat, “hem nakdi yardım hem maaş alamaması” durumunun ortadan kaldırılması için ortada bulunan engellerin aşılması ve engellilerin hakkı olan bu maaşları tam olarak alabilmeleri için çalıştıklarını ifade etti.

     Özerdem: Özel eğitim yasaları hayata geçirilmeli

     Umut Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem de,otizmli bireylerin 18 yaşa kadar nitelikli eğitim alabilmeleri için gerekli Özel Eğitim Yasalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

      Dünyanın,otizmli bireylerin özel derslerle ve yeteneklerinin keşfiyle ne kadar değerli olabileceklerini gördüğünü fakat K.K.T.C’nin henüz göremediğini söyleyen Özerdem, “K.K.T.C’de engelliye el uzatan bir yapı bulunmadığını” kaydetti.

     Otizmliler için sağlık,çalışma,eğitim alanlarında bir eylem olanı hazırlayıp Bakanlıklar ve ilgili kuruluşlarla paylaştıklarını fakat yanıt alamadıklarını anlatan Özerdem,otizmlilerin eğitiminin maddi boyutlarının çok fazla olduğunu,devletin imkânları çerçevesinde vereilen eğitiminse kısıtlı olduğunu ifade etti.

   Otizmli bireylerin devletin randevu sisteminde hastanelerde çok zor anlar yaşadığının altını da çizen Özerdem, uzun bekleme saatlerinin bu bireylerde huzursuzluğa neden olduğunu,sağlık sistemi içerisinde otizmlilerin sorunlarını anlayan ve bu alanda eğitim almış sağlık çalışanı sayısının çok az olduğunu belirtti.

   Özerdem,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı da,otizmli bireyler için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağırdı.

   14 maddelik istem paketi açıklandı

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla devlet ve hükümet yetkililerine sunduğu 14 maddelik istem paketi şöyle:

    “Engellilerin genel sorunlarını çözecek engelliler dairesinin acilen kurulması.

     Özel eğitim yasa ve tüzüklerinin acilen Meclis’ten çıkarılması.

      18 Yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezleri ile yakında açılması planlanan Engelsiz Yaşam Evine devlet tarafından ihtiyaç duyulan kadrolarla ilgili gerekli çalışmaların acilen tamamlanması ve gerekli yasaların yapılması.

      Engellileri Koruma,Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzüğü,İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü ile Hak ve Ödevler Tüzüklerinin iyileştirilmesi.

      Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım,dolaşımve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi.

      2006 yılından beri gerekçesiz olarak kamuya yapılmayan yüzde dörtlük engelli istihdamının acilen yapılması ve sağlık kurulu raporu nedeni ile istihdam edilemeyen engellilere de asgari ücret düzeyinde nakdi yardım sağlanması.

   Özel bakıma gereksinimleri olan Engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.

    K.K.T.C Meclisi’nden geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.

    Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik,su ve telefon gibi muafiyetlerin acilen sağlanması.

    İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olması.

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu girişimleri ile Türkiye Kızılayı’ndan alınıp devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum’daki 18 yaş üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yanında bulunan alana Engelli Tatil Köyü yapılmasının sağlanması.

   Bakanlar Kurulu Kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsalarının bir an önce tapularının verilmesi.

   Kıbrıs Türk Görmezler Derneği tarafından inşa edilecek olan tam donanımlı göz hastanesi için devlet tarafından uygun görülecek bir yerin geciktirilmeden tahsis edilmesi.

   Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonuna bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği,Umut Otizm ve Engelli Ailesi Dayanışma Derneklerine yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması”.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Derviş Yücetürk başkanlığındaki Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu kabul etti.

Kabulde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Tatar ziyaretlerinden dolayı memnuniyetini ifade ederek, tüm sıkıntıların aşılması için Meclis ve tüm kuruluşlarımızın özel gereksinimli insanlara sahip çıkmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, Maliye Bakanlığı döneminden bugüne kadar bu konudaki sıkıntılarla ilgilendiğini ve Cumhurbaşkanı olarak da bu konularla ilgilenmeye devam edeceğini belirtti.  KKTC’de bu konuda hassasiyet olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, tüm sıkıntılarla alakalı ve özel gereksinimli insanlar için hayatı kolaylaştırma adına federasyonun yaptığı çalışmaları takdir ettiğini söyledi. Devletin imkanları arttıkça sıkıntılar için yapılabileceklerin hayat bulabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, federasyonun bu çalışmaları takip etmesinin önemine değindi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu devletin yaşatılmasında dünyaya göstermiş olduğumuz büyük inanç ve kararlılık her şeyin üstündedir. Kıbrıs’ta artık yan yana yaşayan egemen eşitlik temelinde iki devlet olması lazım” diye konuştu.
 
K.T. Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ise yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Tatar’a destek belirterek, 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma günü nedeniyle federasyonun aldığı 14 maddelik istem paketini sundu.  

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü münasebetiyle Yönetim Kurulu’nun almış olduğu bir kararla aşağıda aynen belirtilen 14 maddelik istem paketini Devlet ve Hükümet Yetkilileri’ne bir kez daha aktarmayı görev saymaktadır.

  1. Engellilerin genel sorunlarını çözecek engelliler dairesinin acilen kurulması.
  2. Özel eğitim yasa ve tüzüklerinin acilen Meclis’ten çıkarılması.
  3. 18 Yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezleri ile yakında açılması planlanan Engelsiz Yaşam Evine devlet tarafından ihtiyaç duyulan kadrolarla ilgili gerekli çalışmaların acilen tamamlanması ve gerekli yasaların yapılması.
  4. Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzük’ü, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzük’ü ile Hak ve Ödevler Tüzükleri’nin iyileştirilmesi.
  5. Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi.
  6. 2006 yılından beri gerekçesiz olarak kamuya yapılmayan yüzde dörtlük engelli istihdamın acilen yapılması ve sağlık kurulu raporu nedeni ile istihdam edilemeyen engellilere de asgari ücret düzeyinde nakdi yardım sağlanması.
  7. Özel bakıma gereksinimleri olan Engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.
  8. K.K.T.C. Meclisi’nden geçen B.M. Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.
  9. Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik, su ve telefon gibi muafiyetlerin acilen sağlanması.
  10. İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olması.
  11. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu girişimleri ile Türkiye Kızılay’ından alınıp devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum’daki 18 yaş üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yanında bulunan alana Engelli Tatil Köyü yapılmasının sağlanması.
  12. Bakanlar Kurulu Kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsalarının bir an önce tapularının verilmesi.
  13. Kıbrıs Türk Görmezler Derneği tarafından inşa edilecek olan tam donanımlı göz hastanesi için devlet tarafından uygun görülecek bir yerin geciktirilmeden tahsis edilmesi.
  14. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonuna bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Umut Otizm ve Engelli Ailesi Dayanışma Derneklerine yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması.

                                                                                Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı

                               Derviş YÜCETÜRK

K.T.Engelliler Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk’ün Basın Bildirisi;

Engelliler İş ve Aş istiyor;

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Federasyon’a bağlı Kıbrıs Türk Görmezler Derneği,Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği,Engelli Aileler Dayanışma Derneği,Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği ve Umut Otizm Dernekleri olarak her yıl olduğu gibi bu yıl yine B.M’in kararı olan 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü’nü ülkemizde de kutlayacağız.

     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 6000 engellinin sesi olarak ülkemizde var olan çeşitli sorunları dile getirmek için her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm Dünya ülkelerinde olduğu gibi Engellilerin Sosyal ve Ekonomik açısından var olan sorunlarını ilgili mercilere iletmeyi bir görev bileceğiz. Gün dolayısı ile Engellilerin genel sorunlarını içeren 14 maddelik istem paketimiz çerçevesinde 3 Aralık Dayanışma Günü’nde gerçekleştireceğimiz basın toplantısında sorunların detayı siz saygıdeğer basın yayın mensuplarına kamuoyu önünde açıklanacaktır.

  • Engelli camiasını rahatsız eden en büyük sorunların başında gelen iş ve aş meselesi üzerinde gün dolayısı ile 2006 yılından beri kamuya tek bir engellinin istihdam edilememesinin hesabı hükümet edenlere sorulacaktır.
  • Ayrıca 2010 yılında K.K.T.C Meclisi’nde oy birliği ile geçen ama bugüne kadar tüzükleri bile yapılamayan tozlu raflarda bekleyen insan hakları bildirgesi yasasının hesabı sorulacaktır.
  • 30 yıldan beri üzerinde çalıştığımız ama hükümet cenneti olan ülkemizde gel git hükümetleri nedenleri ile sürekli kadık olan özel eğitim yasasının meclisten halen çıkarılamamasının hesabı sorulacaktır.
  • 45 yıldır üzerinde özveri ile uğraş verdiğimiz Engellilerin genel sorunlarını çözüme kavuşturacak Engelliler Dairesi’nin açılamamasının hesabı sorulacaktır.
  • 2014 yılında temeli atılan ama bugüne kadar tamamlanamayan Engelsiz Yaşam Evi İnşaatı’nın hesabı sorulacaktır.
  • 2016 da imar yasası altında Engelli Standartları Tüzüğü’nün çıkarılmasına rağmen Engelli’nin rahatça ulaşım,dolaşım ve erişimini sağlayacak alt yapılarda hiçbir gelişme sağlanamadığının hesabı hükümet ve yerel idarelere hesabı sorulacaktır.
  • 1993 yılında yasalaşan Engellileri Koruma,Rehabilite ve İstihdam Yasası’nın 1994’te yapılan yasa tüzük değişikliği ile bu yasanın artık engelliden çok hastalara ve madde bağımlılarına hizmet verdiği hususunda hesap sorulacaktır.

Kamuoyuna Saygı ile açıklarken tüm Engellilerimizin Günü’nü candan kutlarız.

                                                                                                      K.T. Engelliler Federasyon Başkanı

                                                                                                             Derviş YÜCETÜRK