K.T.Engelliler Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk’ün Basın Bildirisi;

Engelliler İş ve Aş istiyor;

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Federasyon’a bağlı Kıbrıs Türk Görmezler Derneği,Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği,Engelli Aileler Dayanışma Derneği,Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği ve Umut Otizm Dernekleri olarak her yıl olduğu gibi bu yıl yine B.M’in kararı olan 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü’nü ülkemizde de kutlayacağız.

     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 6000 engellinin sesi olarak ülkemizde var olan çeşitli sorunları dile getirmek için her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm Dünya ülkelerinde olduğu gibi Engellilerin Sosyal ve Ekonomik açısından var olan sorunlarını ilgili mercilere iletmeyi bir görev bileceğiz. Gün dolayısı ile Engellilerin genel sorunlarını içeren 14 maddelik istem paketimiz çerçevesinde 3 Aralık Dayanışma Günü’nde gerçekleştireceğimiz basın toplantısında sorunların detayı siz saygıdeğer basın yayın mensuplarına kamuoyu önünde açıklanacaktır.

  • Engelli camiasını rahatsız eden en büyük sorunların başında gelen iş ve aş meselesi üzerinde gün dolayısı ile 2006 yılından beri kamuya tek bir engellinin istihdam edilememesinin hesabı hükümet edenlere sorulacaktır.
  • Ayrıca 2010 yılında K.K.T.C Meclisi’nde oy birliği ile geçen ama bugüne kadar tüzükleri bile yapılamayan tozlu raflarda bekleyen insan hakları bildirgesi yasasının hesabı sorulacaktır.
  • 30 yıldan beri üzerinde çalıştığımız ama hükümet cenneti olan ülkemizde gel git hükümetleri nedenleri ile sürekli kadık olan özel eğitim yasasının meclisten halen çıkarılamamasının hesabı sorulacaktır.
  • 45 yıldır üzerinde özveri ile uğraş verdiğimiz Engellilerin genel sorunlarını çözüme kavuşturacak Engelliler Dairesi’nin açılamamasının hesabı sorulacaktır.
  • 2014 yılında temeli atılan ama bugüne kadar tamamlanamayan Engelsiz Yaşam Evi İnşaatı’nın hesabı sorulacaktır.
  • 2016 da imar yasası altında Engelli Standartları Tüzüğü’nün çıkarılmasına rağmen Engelli’nin rahatça ulaşım,dolaşım ve erişimini sağlayacak alt yapılarda hiçbir gelişme sağlanamadığının hesabı hükümet ve yerel idarelere hesabı sorulacaktır.
  • 1993 yılında yasalaşan Engellileri Koruma,Rehabilite ve İstihdam Yasası’nın 1994’te yapılan yasa tüzük değişikliği ile bu yasanın artık engelliden çok hastalara ve madde bağımlılarına hizmet verdiği hususunda hesap sorulacaktır.

Kamuoyuna Saygı ile açıklarken tüm Engellilerimizin Günü’nü candan kutlarız.

                                                                                                      K.T. Engelliler Federasyon Başkanı

                                                                                                             Derviş YÜCETÜRK

Written By admin