Tüzük gerğince, 2 yılda bir yapılan olağan kurul toplantısı 19.sunu Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Ve Kültür Salonunda yoğun bir üye katılımı ile gerçekleştirmiştir. Tüzük Gereğince toplantıyı yönetecek divan başkanlığına Sn. Derviş Yücetürk, yazmanlıklara ise Sn. Nuri Erbaş ve Sn. Rukan Ateş oy birliği ile getirilmiştir. Gündem sırasına göre faaliyet ve mali raporların oy birliği ile aklanmasından sonra idari organların seçimine geçilmiştir.
Yeniden Dernek Başkanlığına görev bölümüyle oy birliği ile Derviş Yücetürk getirilirken, Yönetim kurulu organı Asbaşkanlığına A.Raşit Kenan , sekreterliğe Kemal Kahvecioğlu, Mali işler sorumluluğuna Fikri Gürpınar, Halkla İlişkiler Sorumluluğuna Rukan Ateş, Sosyal İşler sorumluluğuna Gülşah Şeherli, ve Basın Yayın sorumluluğuna İbrahim Koşucu Getirilmiştir.
Yönetim kurulu organı yedek üyeliklerine Canan Göktaş ve Serdar Naimoğlu oy birliği ile getirilmiştir.
Denetim kurulu organı başkanlığına görev bölümüyle oy birliği ile Nuri Erbaş , Üyeliklere İse Mehmet Vargın, ve Mehmet Ali Basri oy birliği ile getirilmiştir. Dentim kurulu organı yedek üyeliğine ise Alkan Maniler oy birliği ile getirlmiştir.
Disiplin Kurulu Organı Başkanlığına görev bölümüyle oy birliği ile Zehra Yücetürk, üyeliklere ise Özen Koşucu ve Leyla Kay oy birliği ile getirilmiştir. Disiplin Kurulu organı yedek üyeliğine ise Meltem Vargın oy birliği ile getirilmiştir.
Spor ve Sosyal işler Başkanlığına Özgen Baflı, Faal üyeliklerine ise Kemal Vargın, Emin Kahvecioğlu oy birliği ile getirilmiştir.
Kamuoyuna saygı ile açıklanır.
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Toplantı Divanı Başkanı
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu’nun, almış olduğu bir kararla aşağıda aynen belirtilen 14 maddelik istem paketini Devlet ve Hükümet Yetkilileri’ne bir kez daha aktarmayı görev saymaktadır.
Engellilerin genel sorunlarını çözecek Engelliler Dairesinin acilen oluşturulması.
Bu güne kadar kamuda yapılmayan yeterli engelli istihdamının acilen yapılması ve sağlık kurulu raporu nedeni ile istihdam edilemeyen engellilere de asgari ücret düzeyinde nakdi yardım sağlanması.
26 Eylül 2024 tarihinde kısmen hizmete açılan Engelsiz Yaşam Evinin tüm bölümleri ile birlikte hizmet verebilmesi için gerekli çalışmaların tamamlanması ve gerekli olan personel ve teşkilat yasalarının biran önce meclisten geçirilip yasallaşması.Ayrıca yatılı olarak gerekli hizmetin verilebilmesi için bütçe ayrılması ve 3.Etap için ihaleye çıkılması.
K.K.T.C. Meclisi’nden geçen B.M. Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.
Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Hak ve Ödevler Tüzükleri’nin iyileştirilmesi ve yasallaşmış olan Özel Eğitim yasası ile ilgili tüzüklerin biran önce tamamlanıp çıkarılması.
Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi.
Özel bakıma gereksinimleri olan Engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.
Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik, su ve telefon gibi gerekli muafiyetlerin acilen sağlanması.
İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olması.
Bakanlar Kurulu Kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsasının bir an önce tapusunun verilmesi için gerekli yasal işlemlerin yapılması.
Kaynaştırılmış eğitime giden engelli çocukların gölge öğretmenliklerini yapacak olan kişilerin ödeneklerinin verilebilmesi için yasal düzenlemenin yapılması.
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonuna bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Umut Otizm ve Engelli Aileleri Dayanışma Derneklerine yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması.
Engellilerin sorunlarını gerçek anlamda çözecek olan, engellileri koruma rehabilite ve istihdam yasası altında oluşturulan ve çalıştırılmayan engelliler komitesinin koordinatör bakanlık; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde en az 2 ayda bir toplanmasının acilen sağlanması.
Bakıma muhtaç engellilerin anne ve babalarına yaş haddi aranmadan tatminkar bir maaşla erken emeklilik hakkı verilmesi.
17 Nisan 1976 yılında kurulan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile KKTC’de başlayan engelli hareketleri 49. Yılını doldurmuştur.
13 Mayıs 1985 yılında kurulan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ile iş ve güç birliği yapan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği,Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği,Engelli Aileleri Dayanışma Derneği, ve Umut Otizm Dernekleri’nin engelli çalışmaları da 40.yılını doldurmuştur.
KKTC’de yaşayan 6500 civarında engellinin topluma kazandırılmaları için her türlü sosyal ve ekonomik çalışmaları ile ön plana çıkan dernekler bugüne kadar özverili etkin çalışmaları ile birçok başarılı işlere imza atmış bulunmaktadırlar.
23 Kasım 1993 yılında büyük bir engelli hareketi ile yasallaştırmış olduğumuz engellileri koruma,rehabilite ve istihdam yasası ile bugüne kadar kamu ve özel sektörde toplamda 800 engelli kardeşimize istihdam iş olanağı sağladık.5000’in üzerinde engelli kardeşimize nakdi yardım alma olanağı sağladık.Fakat ne istihdamda,nede nakdi yardımlar konusunda istediğimiz noktaya halen gelemediğimizi üzülerek görmekteyiz.İnsanca yaşam kavgamızda halen daha çok gerilerde olduğumuzu, Avrupa standartlarının çok altında olduğumuzu üzülerek görmekteyiz. 630 engellimiz iş ve aş beklemektedir. 2006 yılından beri Kamuda tatminkar istihdam edilememesi bizleri derinden yaralamaktadır.
Nakdi yardımlar konusunda günün koşullarına göre sosyal devlet anlayışından uzak,engellilere reva görülen nakdi yardımlar günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Ulaşım,dolaşım ve erişimde KKTC olarak topyekün sınıfta kaldığımızı görmekteyiz.
Kısacası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan engelli kardeşlerimiz bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü yapılan icraatlarla görüyoruz.Bir engellinin sağlık kurumuna girip rapor alması bile büyük bir işkence olduğunu ve söz konusu raporların üç aya kadar zor çıktığını görüyoruz.
2014 yılında temeli atılan Engelsiz Yaşam Evi’nin bugüne kadar proje inşaatının tamamlanamaması ve 48 yataklı projenin 32 yatak kapasitesine düşürülerek sadece günü birlik rehabilitasyon hizmeti veren bölümünün kısmen hizmete açılması camiamzı son derece üzmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşayan görme engellilerle ilgili ilk dernek “Altı Nokta Dayanışma Derneği” adıyla 17 nisan 1976 yılında resmen kurulup Lefkoşa Kaymakamlığına tescilini yaptırmıştır. “Altı Nokta Dayanışma Derneği” adıyla kurulan ilk örgütün yaşama süresi 20 Mart 1977 yılına kadar sürmüştür. çeşitli nedenlerle dağılan örgüt, üyelerin büyük desteği ile güç birliği yapılarak 9 eylül 1977 tarihinde “Altı Nokta Işık Derneği adıyla yeniden kurulup Derviş Yücetürk başkanlığında çalışmalarına fiilen başlamış ve resmi tescilini de sözü edilen tarihte Lefkoşa Kaymakamlığı’na yapılmıştır.
Görme engelli üyelerin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözümlemek amacı ile etkin çalışmalar göstererek üyeleriyle halkın büyük taktirlerini kazanıp önemli kamuoyu yaratan dernek 1979 yılında da Dünya Görmezler Birliği örgütüne Rum tarafının yoğun siyasal baskıları nedeniyle örgütle olan üyelik 1988 ispanya Madrid Kongresinden beri askıya alınmış bulunmaktadır. derneğimizin uluslararası çalışmalarına daha da etkinlik kazandırmak amacıyla Dünya Görmezler Birliği örgütünün tüzüğüne uygun olarak adını 1980 yılında tüzükte yapılan bir değişiklikle “Kıbrıs Türk Altı Nokta Görmezler Derneği” olarak değiştirmiştir.
1980 yılında karşıt bir grup tarafından “Kıbrıs Görmezler Dayanışma Derneği” adıyla ikinc bir dernek daha kuruluştur. Durumun önemini kavrayan o dönemin yönetimi yeni kurulan dernekle diyaloğa geçmiş ve özverili çalışmalardan sonra 13 aralık 1988 tarihinde aynı gün ve saatlerde iki dernekte olağanüstü genel kurul toplantılarını yaparak kendi kendilerini fesh etmişlerdir. Yeni hazırlanan tüzük çerçevesinde aynı gün yeni bir olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirerek iki derneğin fiilen birleşimi ile bugünkü “Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ” resmen kurularak tescilini Lefkoşa Kaymakamlığına yaptırırken, Bakanlar kurulunun E(3)142-89 nolu kararı ile de ayrıca kamu yararına çalışan hayır kuruluşu olarak da ilan edilmiştir.
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği amaçları doğrultusunda ilk iş olarak ada apında büyük tarama çalışmalarına girişmiş ve ilk kez 1989 yılı içinde görme engellilerin gerçeğe yakın genel istatistiklerini yapmıştır. yapılan istatistiklere göre görme engelli üye sayısı 220 den 320 ye çıkmıştır. çalışmaların olumlu etkisi halkımızın da ilgi ve katkılarıyla üye sayısı 1990 yılında 340 a , 21 mart 2025 yılı itbari ile de 450 ye yükselirken sempatizan üye sayısıda 68 i bulmuştur.
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği amaçları doğrultusunda üyelerin maddi ve manevi dayanışmalarını sağlamak , sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal güvence ve diğer sosyal hak ve menfaettlerinin sağlanması için bugüne kadar büyük etkin hizmetler vermiştir. Kirada olan dernek 1986 yılında kendi öz malı olan Kutlu Adalı sokak, no:12, Kızılay-Lefkoşa adresindeki 135m2lik dernek idari binasını inşaa edip hizmete açarken 6 ekim 2004 tarihinde de 900m2 lik 4 katlı Görmezler Eğitim Merkezi kampüs binasını inşaa edip hizmete açmıştır.
Hizmete açılan binalarımız; bugün idari açıdan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ne olduğu gibi Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve fedarasyona bağlı 4 örgüte ücretsiz gönüllü olarak ödenekli ve ödeneksiz elemanlarıyla hizmet vermektedir.
SAĞLIK: Bugüne kadar üyelerimizin tamamına maddi ve manevi açıdan her ürlü hizmet verilmiştir, ve verilmeye de devam edecektir.
EĞİTİM: Görmezler Eğitim Merkezi Kampüsünün 2.katı Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokolle “Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu ” adıyla tam donanımlı olarak hizmete açılmıştır. Görme engellilerin tamamına hizmet verecek olan sesli ve Braille kütüphane tam donanımlı olarak 15.05.2024 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
REHABİLİTASYON: Görme engellilerin rehabilitasyonu 2005 yılına kadar geçici olarak Anavatan Türkiye de yaptırılmaktaydı. Ancak eni binamızın hizmete açılması ile birlikte yetişkinlerin rehabilitasyon eğitimleri kendi kampüs binamız içinde verilmeye başlanmıştr.
İSTİHDAM: Günümüze değin 106 görme engelli üyeyi iş sahibi yaparken, 30 görme engelli işsiz gencimize e Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası çerçevesinde iş ortamı hazırlanmaktadır.
ÜYELERE YAPILAN YARDIMLAR: 450 Görme engelli üyenin tamamına birer adet beyaz baston, birer adet kabartma kol saati, birer adet türkçe konuşan kol saati, birer adet kabartma yazı cetveli kalemleri ile birlikte, ve ayrıca kullanmasını bilen üyelere perkins brailler tipi kabartma yazı makinesi hibe edilirken bugune kadar verilen her türlü sosyal hak ve menfaatlerinin koruması ve savunulması dernek tarafından etkin bir şekilde yapılmıştır. üyelerin Türk Hava Yollarıyla uçuşlarında %40 bilet indirimleri, Kolan British Hospital de yapılacak olan muayene ücretlerinde %20 indirim e Türkcell mobil telefonlarda %50 konuşma indirimi sağlanmıştır.
DERNEĞİN İLERİYE YÖNELİK PROJELERİ: Görmezler Eğitim Merkezi Kampüs projesi içinde yer alacak “Engellilerin Sesi” adıyla eğitim ve kültür alanında yayın yapacak radyo istasyonunun kurulması ve 3000 m2 lik dev bir projeyle üyelerin göz sağlığıyla ilgili tam donanımlı bir göz hastanesinin inşa edilmesi mutlaka gerçekleştirilecektir.
KIBRIS TÜRK ENGELLİLER FEDERASYONU İLE ORTAK ÇALIŞMALAR: Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Umut Otizm Derneği ve Kıbrıs Türk Engelli Aileleri Dayanışma Dernekleri Ülkemizde yaşayan 6.500 engelliye daha iyi hizmet vermek amacıyla 13 mayıs 1985 yılında Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonunun kurulmasıyla birlikte ruhen ve bedenen tüm engellilerin başta salık, eğitim,rehabilitasyon,istihdam,sosyal güvence ve diğer sosyal hak ve menfaatlerinin sağlanması için kollar sıvanmış ve Kıbrıs Türk Engelliler federasyonunun özverili çalışmaları ile 23.11.1993 tarihinde engellileri koruma , rehabilite ve istihdam yasası ile 22.10.1993 tarihindede engelliler özel eğitim yasasının KKTC Meclisinde oy birliği ile yasallaşması sağlanmıştır. Engelliler yasasıyla ilgili çalışan engellilerin iş koşulları, istihdam ve nakdi yardım ile engelli derecelendirme ve Engelli Standartları tüzükleri çıkartılırken, arzu edilen diğer tüzüklerinde çıkartılması için yasa çerçevesinde etkin çalışmalarımız devam etmektedir.
İSTİHDAM: Yasa gereği resmi, yarı resmi ve özel sektör işyerlerinde raporlu engellilere %4 istihdam olanağıyla 21.03.2025 yılına kadar 850 üyenin istihdamları sağlanmıştır.
SOSYAL GÜVENCE: Yasa gereği 18 yaş altı engellilere asgari ücretin %50 si, 18 yaş üstü engellilere asgari ücretin %60 ı, evli ve iki çocuğu olan engellilere asgari ücretin tamamı nakdi yardım olarak devlet tarafından ödenmesi sağlanmıştır. Yasanın verdiği imkanla 5.700 raporlu engelli üyenin de çalışma Dairesi Engelli Biriminden nakdi yardım almaları sağlanmıştır. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla açıklanır…
Çift kişilik odalarda konaklama yatak başı 1.250 tl
Ranzalı odalarda tek kişi konaklama yatak başı 1.000 tl.
Rehabilitasyon misafirhanesinde aylık konaklama Tek kişi 9.000 tl. Çift kişi 14.400 tl
sınırsız internet ve haftalık genel temizlik hizmeti hizmetimize dahildir. detaylı bilgi için 03922272452(dahili 11-12) Cep ve whatsapp 05338636663/ cep 05338858836
30.12.2024 tarihinde BRT TV stüdyolarında saat 10:00’da Noter Mehmet Bozalanlar denetiminde Milli Piyango İdaresi tarafından çekilen piyangomuzun kazanan şanslı numaraları aşağıda aynen verildiği gibidir.
En büyük ikramiye 1 adet Vestfrost marka normal boy buzdolabı 11526
1 adet Vestfrost marka 5 kg otomatik çamaşır makinesi 18324
1 adet Mont Blanc marka 4 prog. bulaşık makinesi 08797
1 adet Timberh marka gazlı soba 10083
1 adet Arnica marka elektrikli halı süpürgesi 07852
1 adet Lecla marka buharlı ütü 16897
1 adet Bomn marka elektrikli kahve makinesi 18504
1 adet Stilevs marka Fön makinesi 04291
1 adet Stilevs marka kettle 01353
1 adet Beko marka Tost makinesi 09151
NOT: Kazanan piyango şanslıları, ikramiyelerini mesai saatleri içerisinde Kutlu Adalı Sok. No:12 Kızılay Lefkoşa adresinde bulunan Dernek Genel Merkezi’nden bilet ve kimlik kartlarını ibraz ederek alabilirler.
15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü Kutlanmaktadır;
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin almış olduğu bir kararla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl yine 15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nü ülkemizde de kutlamaktadır.
15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nün esas içeriği beyaz baston tutan görme engellilerin bağımsız rahat hareket edebilmeleri için sorumluluk taşıyan yerel belediyeler,bayındırlık ulaştırma bakanlığı,diğer ilgili bakanlıklar ve birimlerle şehirler arası yol trafiği ile ilgili gerekli alt yapı ve sinyalizasyonların görme engellilere göre inşa edilmesi ve düzenlenmesi hususlarında hafta dolayısı ile tüm ilgili yetkililerin dikkatleri çekilecektir.
Ülke çapında trafikte bulunan tüm araç sürücülerinin ,işyerleri bulunan esnaf ve vatandaşların beyaz baston tutan tüm görme engellilere gerek yaya geçişlerinde gerekse yol ve kaldırım üzerinde yürüyüşlerinde engelsiz bir ortam yaratılması için duyarlı olunmasını tüm ilgili halkımızdan beklerken,ayrıca hafta boyunca görme engellilerin başta eğitim, istihdam ve diğer sosyal ve ekonomik sorunlarıda dile getirilecektir.
Değerli basın yayın mensupları, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun özverili çalışmaları ile 2014’te temeli atılan 48 yataklı Engelsiz Yaşam Evi projesi yarım yamalak olarak bugün saat 16:00 ‘da Sn. Başbakan tarafından açılışı gerçekleştirilecektir.
Sayın basın mensupları ; bugün saat 16:00 da açılışı gerçekleşecek olan Engelsiz Yaşam Evi’nin %90 maliyeti TC. Büyükelçiliği tarafından sağlanmıştır. Ancak nevarki söz konusu bu proje üzerinde taraflarca mutabık kalındığı gibi hizmet vermesi mümkün değildir. Proje 48 yatak kapasitesinden 28 yatak kapasitesine düşürülerek; 0-18 yaş arası çocuklara hizmet vermesi olanaksız hale getirilirken, ana amacı annesiz ,babasız, kimsesiz, ortada kalan engellilere yatılı hizmet vermesi de 2 yıl sonra mümkün olacağından, dolayısı ile bugün itibari ile yatılı hizmet bölümünün maalesef açılamayacağı öğrenilmiştir.
Söz konusu hizmete açılacak olan Rehabilitasyon bölümü de Teşkilat ve Personel Yasası henüz mecliste yasalaşmadığından bu bölümünde randımanlı hizmet vermesi imkansızdır.
İşte bu nedenlerle bugün yapılacak olan göstermelik açılışa alet olmamak için katılamayacağımızı; yıllardır engellilerin hak ve menfaatlerine bu güne kadar gerçek anlamda hiçbir iyileştirme yapamayan bu zihniyeti de kamuoyu önünde şiddetle protesto ediyoruz.