
01.03.2025
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşayan görme engellilerle ilgili ilk dernek “Altı Nokta Dayanışma Derneği” adıyla 17 nisan 1976 yılında resmen kurulup Lefkoşa Kaymakamlığına tescilini yaptırmıştır. “Altı Nokta Dayanışma Derneği” adıyla kurulan ilk örgütün yaşama süresi 20 Mart 1977 yılına kadar sürmüştür. çeşitli nedenlerle dağılan örgüt, üyelerin büyük desteği ile güç birliği yapılarak 9 eylül 1977 tarihinde “Altı Nokta Işık Derneği adıyla yeniden kurulup Derviş Yücetürk başkanlığında çalışmalarına fiilen başlamış ve resmi tescilini de sözü edilen tarihte Lefkoşa Kaymakamlığı’na yapılmıştır.
Görme engelli üyelerin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözümlemek amacı ile etkin çalışmalar göstererek üyeleriyle halkın büyük taktirlerini kazanıp önemli kamuoyu yaratan dernek 1979 yılında da Dünya Görmezler Birliği örgütüne Rum tarafının yoğun siyasal baskıları nedeniyle örgütle olan üyelik 1988 ispanya Madrid Kongresinden beri askıya alınmış bulunmaktadır. derneğimizin uluslararası çalışmalarına daha da etkinlik kazandırmak amacıyla Dünya Görmezler Birliği örgütünün tüzüğüne uygun olarak adını 1980 yılında tüzükte yapılan bir değişiklikle “Kıbrıs Türk Altı Nokta Görmezler Derneği” olarak değiştirmiştir.
1980 yılında karşıt bir grup tarafından “Kıbrıs Görmezler Dayanışma Derneği” adıyla ikinc bir dernek daha kuruluştur. Durumun önemini kavrayan o dönemin yönetimi yeni kurulan dernekle diyaloğa geçmiş ve özverili çalışmalardan sonra 13 aralık 1988 tarihinde aynı gün ve saatlerde iki dernekte olağanüstü genel kurul toplantılarını yaparak kendi kendilerini fesh etmişlerdir. Yeni hazırlanan tüzük çerçevesinde aynı gün yeni bir olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirerek iki derneğin fiilen birleşimi ile bugünkü “Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ” resmen kurularak tescilini Lefkoşa Kaymakamlığına yaptırırken, Bakanlar kurulunun E(3)142-89 nolu kararı ile de ayrıca kamu yararına çalışan hayır kuruluşu olarak da ilan edilmiştir.
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği amaçları doğrultusunda ilk iş olarak ada apında büyük tarama çalışmalarına girişmiş ve ilk kez 1989 yılı içinde görme engellilerin gerçeğe yakın genel istatistiklerini yapmıştır. yapılan istatistiklere göre görme engelli üye sayısı 220 den 320 ye çıkmıştır. çalışmaların olumlu etkisi halkımızın da ilgi ve katkılarıyla üye sayısı 1990 yılında 340 a , 21 mart 2025 yılı itbari ile de 450 ye yükselirken sempatizan üye sayısıda 68 i bulmuştur.
Kıbrıs Türk Görmezler Derneği amaçları doğrultusunda üyelerin maddi ve manevi dayanışmalarını sağlamak , sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal güvence ve diğer sosyal hak ve menfaettlerinin sağlanması için bugüne kadar büyük etkin hizmetler vermiştir. Kirada olan dernek 1986 yılında kendi öz malı olan Kutlu Adalı sokak, no:12, Kızılay-Lefkoşa adresindeki 135m2lik dernek idari binasını inşaa edip hizmete açarken 6 ekim 2004 tarihinde de 900m2 lik 4 katlı Görmezler Eğitim Merkezi kampüs binasını inşaa edip hizmete açmıştır.
Hizmete açılan binalarımız; bugün idari açıdan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ne olduğu gibi Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve fedarasyona bağlı 4 örgüte ücretsiz gönüllü olarak ödenekli ve ödeneksiz elemanlarıyla hizmet vermektedir.
SAĞLIK: Bugüne kadar üyelerimizin tamamına maddi ve manevi açıdan her ürlü hizmet verilmiştir, ve verilmeye de devam edecektir.
EĞİTİM: Görmezler Eğitim Merkezi Kampüsünün 2.katı Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokolle “Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu ” adıyla tam donanımlı olarak hizmete açılmıştır. Görme engellilerin tamamına hizmet verecek olan sesli ve Braille kütüphane tam donanımlı olarak 15.05.2024 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
REHABİLİTASYON: Görme engellilerin rehabilitasyonu 2005 yılına kadar geçici olarak Anavatan Türkiye de yaptırılmaktaydı. Ancak eni binamızın hizmete açılması ile birlikte yetişkinlerin rehabilitasyon eğitimleri kendi kampüs binamız içinde verilmeye başlanmıştr.
İSTİHDAM: Günümüze değin 106 görme engelli üyeyi iş sahibi yaparken, 30 görme engelli işsiz gencimize e Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası çerçevesinde iş ortamı hazırlanmaktadır.
ÜYELERE YAPILAN YARDIMLAR: 450 Görme engelli üyenin tamamına birer adet beyaz baston, birer adet kabartma kol saati, birer adet türkçe konuşan kol saati, birer adet kabartma yazı cetveli kalemleri ile birlikte, ve ayrıca kullanmasını bilen üyelere perkins brailler tipi kabartma yazı makinesi hibe edilirken bugune kadar verilen her türlü sosyal hak ve menfaatlerinin koruması ve savunulması dernek tarafından etkin bir şekilde yapılmıştır. üyelerin Türk Hava Yollarıyla uçuşlarında %40 bilet indirimleri, Kolan British Hospital de yapılacak olan muayene ücretlerinde %20 indirim e Türkcell mobil telefonlarda %50 konuşma indirimi sağlanmıştır.
DERNEĞİN İLERİYE YÖNELİK PROJELERİ: Görmezler Eğitim Merkezi Kampüs projesi içinde yer alacak “Engellilerin Sesi” adıyla eğitim ve kültür alanında yayın yapacak radyo istasyonunun kurulması ve 3000 m2 lik dev bir projeyle üyelerin göz sağlığıyla ilgili tam donanımlı bir göz hastanesinin inşa edilmesi mutlaka gerçekleştirilecektir.
KIBRIS TÜRK ENGELLİLER FEDERASYONU İLE ORTAK ÇALIŞMALAR: Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Umut Otizm Derneği ve Kıbrıs Türk Engelli Aileleri Dayanışma Dernekleri Ülkemizde yaşayan 6.500 engelliye daha iyi hizmet vermek amacıyla 13 mayıs 1985 yılında Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonunun kurulmasıyla birlikte ruhen ve bedenen tüm engellilerin başta salık, eğitim,rehabilitasyon,istihdam,sosyal güvence ve diğer sosyal hak ve menfaatlerinin sağlanması için kollar sıvanmış ve Kıbrıs Türk Engelliler federasyonunun özverili çalışmaları ile 23.11.1993 tarihinde engellileri koruma , rehabilite ve istihdam yasası ile 22.10.1993 tarihindede engelliler özel eğitim yasasının KKTC Meclisinde oy birliği ile yasallaşması sağlanmıştır. Engelliler yasasıyla ilgili çalışan engellilerin iş koşulları, istihdam ve nakdi yardım ile engelli derecelendirme ve Engelli Standartları tüzükleri çıkartılırken, arzu edilen diğer tüzüklerinde çıkartılması için yasa çerçevesinde etkin çalışmalarımız devam etmektedir.
İSTİHDAM: Yasa gereği resmi, yarı resmi ve özel sektör işyerlerinde raporlu engellilere %4 istihdam olanağıyla 21.03.2025 yılına kadar 850 üyenin istihdamları sağlanmıştır.
SOSYAL GÜVENCE: Yasa gereği 18 yaş altı engellilere asgari ücretin %50 si, 18 yaş üstü engellilere asgari ücretin %60 ı, evli ve iki çocuğu olan engellilere asgari ücretin tamamı nakdi yardım olarak devlet tarafından ödenmesi sağlanmıştır. Yasanın verdiği imkanla 5.700 raporlu engelli üyenin de çalışma Dairesi Engelli Biriminden nakdi yardım almaları sağlanmıştır. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla açıklanır…
KIBRIS TÜRK ENGELLİLER FEDERASYONU BAŞKANI
KIBRIS TÜRK GÖRMEZLER DERNEĞİ BAŞKANI
DERVİŞ YÜCETÜRK