Engelliler İş ve Aş İstiyor    

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, ülkedeki engellilerin yıllardır aynı sorunlarla mücadele ettiğini vurguladı:

Engelliler İş ve Aş İstiyor    

    Kıbrıs Türk engelliler Federasyonu, devlet ve hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak, “Engelli Dairesi’nin kurularak hizmete açılması, inşaatı tamamlanmış Engelsiz Yaşam Evi’nin acilen hizmete açılması, 16 yıldır kamuya istihdamı yapılmayan engellilerin yasa gereği acilen istihdamlarının başlatılması ve Özel Eğitim Yasası’nın acilen yasalaşması” taleplerini yineledi.

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu,Dünya Engelliler haftası etkinlikleri çerçevesinde,merkez binasındaki Mehmet ali tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı dernek başkanlarının katılımıyla basın toplantısı yaptı.

    Dernek yetkilileri, ülkedeki 6 bini aşkın engellinin sorunlarına dikkat çekerek, ihtiyaçların ve taleplerin yer aldığı “15 maddelik istem paketini” yeniden paylaştı ve yıllar boyunca aynı sorunların devam ettiğinden yakındı.

    Basın açıklamalarının ardından, günün anlam ve önemine dair şiirler de okundu.

Yücetürk: Engelli camiamız bir okadar daha sıkıntı içerisinde

    Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, basın toplantısında söz alarak, ülkede engelliler haftasında kutlanacak bir şey olmadığını, bu hafta dolayısıyla sorunları dile getirmeye çalıştıklarını belirterek “ Siyasi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle halkımız sıkıntı içerisinde. Engelli camiamız bir okadar daha sıkıntı içerisinde” dedi.

    Yücetürk, 37 yıldır faaliyette olan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun en sonunda tüzüğünün onaylandığı ve federasyon olarak tescillenmiş olmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, Dünya Engelliler Birliği’ne de üyelik müracaatında bulunduklarını bildirdi.

    Kamuya engelli istihdamını emreden yasanın 1993 yılında çıkmasına rağmen,16 yıldır kamuya tek bir engelli istihdamının yapılmadığını belirten Yücetürk, 650 civarında engellinin iş beklediğini kaydetti.

Özel Eğitim Yasası için 40 yıla yakın uğraşıyoruz, 12 defa kadük oldu

   “Özel Eğitim Yasası için 40 yıldır uğraşıyoruz, 12 defa kadük oldu” diyen Derviş Yücetürk,hükümetlerin sürekli değişmesiyle yasanın sürekli Meclis’te kaldığını, 2004’te temeli atılan engelsiz yaşam evinin binasının tamamlanmış olmasına rağmen,siyasi problemler nedeniyle bir türlü açılamadığını kaydetti.

   Yaptıkları çalışmalar sonucunda önemli işlerin de başarıldığını, ülkede 5000’e yakın engellinin, günün koşullarında yeterli olmasa bile,maddi yardım aldığını ve kamuda ve özel sektörde iş bulmuş engelli bireylerin olduğunu dile getiren Yücetürk, problemlerin çözülmesinde artık mevcut sistemin yeterli olmadığını, siyaset sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Arı: Sadece böyle günlerde hatırlanmamızdan üzgünüm

   Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise, sadece böyle günlerde hatırlanmaktan üzgün olduğunu, engellilerin her zaman desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti ve sivil toplum örgütleri olarak, engelli bireylerin gidebileceği bir merkez olması için çok uzun yıllar boyunca uğraşmak zorunda kaldıklarını ancak bu merkezlere ilişkin yasanın bir türlü geçemediğini anlattı.

   Engelli erken tanısının ülkede halen daha yapılmadığını ve bundan dolayı erken yaşta eğitime başlanamadığı için engellilerin hayatında büyük kayıplar yaşandığını ifade eden Arı, engellilerin evde eğitimine yönelik iki toplumlu bir proje yaparak, yurt dışında eğitim aldıklarını ancak Milli Eğitim Bakanlığı ülkede gönüllü çalışmalarını başlatmalarına izin vermediğini öne sürdü.

   18 yaş üstü rehabilitasyon merkezleri kurmalarına rağmen, “devletin gerekli malzemeyi almamasından dolayı” buralarda atölyelerin çalışmadığını, engelli için çok önemli olan müzik,spor ve fizyoterapi gibi alanlarda öğretmenlerin olmadığını dile getiren Arı, bu alanlarda eğitim almış kişiler olarak günülü olarak bu merkezlerde eğitim vermek istediklerini ancak bu imkanın kendilerine devlet tarafından verilmediğini söyledi.

  “Bu ülkede ailesi vefat eden engellilerin kalabileceği bir yer yok, Ya Lapta Huzurevi’ne ya da Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde kalmak zorunda bırakılıyorlar.Onların yeri orası değil” diye konuşan Arı, bu amaç için 2014 yılında temeli atılan ve binası tamamlanan yaşam evinin atıl bir vaziyete beklediğini kaydetti.

Çaluda: Önemli olan yasaların geçmesi değil uygulanmasıdır

   Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ise, engellilerin problemlerinin tüm toplumun ortak problemi olduğunu dile getirerek, özellikle engelli çocuklara sahip ailelerin sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu ve devlet kontrolünde olması gereken bu merkezlerin ülkede mevcut olmadığını kaydetti.Tam donanımlı erken tanı merkezlerine duyulan ihtiyaca da değinen Çaluda,bunların hepsinin Özel Eğitim Yasası’nda yer aldığını ancak bu yasanın bir türlü geçemediğini söyledi.Yasaların geçmesinden çok uygulanmasının önemli olduğuna da ifade eden Çaluda , yasaların uygulanabilmesi için çıkmasını ve iyileştirilmesini bekledikleri tüzüklere değindi.

   Anne ve baba öldükten sonra, engelli bireyin babanın maaşının yarısını alabildiğini ancak böyle bir durumda kendi hakkı olan maaşının kesildiğini ve bu maaşların günün koşullarında yeterli olmadığını ifade eden Çaluda, beklemenin engelli ve ailelerinin mağduriyetlerini artırdığını belirtti ve devlet ve sivil toplum işbirliğinde “daha fazlasının yapılabileceğini belirtti.

Tatar: Engellilerin hayatları kolaylaştırılmalı

    Öte yandan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Engelliler Haftası dolayısıyla Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ve beraberindekileri kabul etti.

     Verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada,imkanlar ölçüsünde derneklere her zaman destek olunduğunu ifade ederek,

“Sizlerin sıkıntıları,bizlerin de sıkıntılarıdır. Önemli olan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve toplumun her alanında yer bulmaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapabilmektir” dedi.

   Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ise, federasyonun resmi tescilinin gerçekleştiğini belirterek uluslar arası kaydın da onaylanma aşamasında olduğunu açıkladı.

Töre: Yasaların sevkine öncelik verilecek

    Meclis Başkanı Töre,kabulde yaptığı konuşmasında, ülkede engellilerin yaşadığı sorunların önemine ve her ailede bir engelli bireyin olduğuna dikkat çekerek, devletin hizmetlerinde bu engelli bireylerin özel durumlarından dolayı ayrıcalıklı davranması gerektiğini ifade etti.

     Federasyonun engelli bireylerin yaşadığı sorunları derleyerek, devlet yetkililerinin dikkatine getirmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Töre, kendilerinin de engelliler hakkında hükümetten veya milletvekillerinden gelecek olan yasaların komitelerde görüşülmesine veya Meclis’e sevkine öncelik vereceklerini söyledi.

     Töre, yasada istihdam oranı belirtilmiş olmasına rağmen, 16 yıl boyunca kamuya engelli istihdamının yapılmamış olmasının bir “üzüntü kaynağı” olduğuna işaret ederek, bunun bir “devlet eksikliği, icraat eksikliği ve hatta insani eksiklik” olduğunu söyledi ve “Engelli insanlarımızın hayatını kolaylaştırmak, onları topluma kazandırmak bizim insani görevimizdir” dedi.

Yücetürk: Meclis’ten geçti ancak…

    Federasyon Başkanı Yücetürk ise, Federasyon olarak, her yıl engelliler haftasında, ülkedeki engellilerin var olan sorunlara dikkat çekmeye çalıştıklarına işaret ederek, çalışmaları sonucunda çıkan “Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası” sayesinde bazı sorunlarının çözüldüğünü ancak sorunların büyük bir kısmının halen daha çözülmemiş olduğunu kaydetti.

   Yücetürk, engelli kişilerin haklarına dair Birleşmiş Milletler bildirgesinin, Meclis’te yasalaşmasının ardından 12 yıl geçtiğini ancak halen daha tüzüğünün yapılamadığına değindi.

Çavuşoğlu ziyaret edildi

   Öte yandan Milli Wğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Engelliler Haftası dolayısıyla Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan bir heyeti kabul etti.

   Açıklamaya göre Çavuşoğlu kabulde yaptığı konuşmada, engelli vatandaşların eğitimden sağlığa,ulaşımdan istihdama kadar birçok alanda ciddi sorunlarla karşılaştığını dile getirerek,” Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak, hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

   Konuşmasında “Engellilerin toplumsal hayata katılımlarını,çalışan,üreten saygın bir kişi olarak yaşamalarını sağlamak için üreteceğimiz çözümler,onları hak ettikleri hayat standartlarına kavuşturmaya zemin oluşturacaktır” diyen Çavuşoğlu,engelli vatandaşların eğitim alanında yaşadıkları sorunları gidermek ve onlara destek olmak amacıyla bir çok çalışma yürüttüklerini belirtti.

   Kıbrıs Türk Engelliler federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ise federasyonun çalışmaları hakkında bilgi vererek, taleplerinin bulunduğu dosyayı bakan Çavuşoğlu’na verdi.

Written By admin