10/06/2016

GOALBALL KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE OYNANIYOR…

10/06/2016 tarihinde Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin Mehmetali Tatlıyay eğitim kültür salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında başkan Derviş Yücetürk önemli açıklamalarda bulundu. Görme engellilere özgü tüm dünyada oynanan Goalball sporu merkezi Ankara’da olmak üzere Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ,Türkiye Görme Engelli Spor Kulüpleri Birliği ve Ankara Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ortakçılığı ile oluşturulan birlik vakfı amaçları doğrultusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan görme engellilerin de bu spora dahil olmaları yapılacak etkin ortak çalışmalarla en kısa süre içerisinde aktif duruma getirilecektir.Kamuoyuna saygı ile açıklanır.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği  Başkanı

DERVİŞ YÜCETÜRK

GOALBALL OYUNUNUN GEÇMİŞİ

Goalball 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sett Renidle tarafından savaşta görme yetilerini kaybeden savaş gazilerinin rehabilitasyonuna yardımcı olmak amacıyla icat edilmiş bir oyundur .Oyun ,dünyada 1976 yılında Canada, Toronto’daki Paraolimpiyatlarda tanıtılmıştır ve o zamandan beri her Paraolimpiyatlarda oynanmaktadır.

Goalball Nasıl Bir Oyundur?

Goalball karşılıklı üçe üç kişilik iki takım ve zilli top ile oynanan zevkli ve heyecanlı bir görme engelli spor branşıdır. Evet, bir spor branşı olan golbol aynı zamanda bir turnuva oyunudur da.

Oyun, sese karşı reaksiyon gösterilerek oynanmaktadır. Sporcular golbol topunun içinde bulunan çıngırak seslerini takip ederek oynar. Bu oyuncular, sadece akustik sesleri alarak savunma yapabiliyorlar. Golbol yalnızca görme engelli bayan veya erkek sporcular tarafından oynanır. Her takımın sahada üç oyuncusu vardır ve amaç topu karşı tarafın kalesine atmaktır. Maçlar toplam 20dk. sürer ve 2 eşit yarıdan oluşur. Golbolü, görme engeli olmayan sporcularca oynanan diğer toplu takım oyunlarından üç özellik ayırır.

Birinci olarak, içindeki ziller nedeniyle hareket halindeyken çıngırak gibi ses veren bir topla oynanır ve böylece topun pozisyonu ve yeri dinleme yoluyla belirlenebilir.

Üçüncü olarak ta, tüm oyuncular gözlerine siyah maskeler takarlar ve böylece tümünün eşit koşullara sahip olması sağlanarak, hiç görmeyen ya da çok az görenlerin dezavantajları ortadan kaldırılır. Yani, görme engelli oyuncularımızın az görme ihtimallerine karşın gözlerine göz bandı takılıyor. Topun içindeki zillerin oyuncuları yönlendirmesine, sporcuların iyi konsantre olabilmelerine ve topa anında tepki verebilmelerine olanak vermek için, oyun sırasında salon bütünüyle sessiz olmalıdır. Kazanılan her sayıdan sonra yükselen tezahüratları izleyen sessizlik tekrar oyuna dönüldüğünün işaretidir.

Goalball Oyunu genellikle kapalı spor salonlarında oynanmaktadır. Salonun boyutları, voleybol sahası standartlarındadır. (9m-18m) kaleler 9 metre uzunluğunda 130 cm yüksekliğindedir. Top bu alana girdiğinde gol olarak kayıt edilir.

Her takım sadece kendi yarı sahasında hareket etme hakkına sahip, rakip takımın yarı sahasına geçmek yasak. Goalball sahası her takım için üç ayrı bölgeye ayrılmaktadır. Bunlar; savunma sahası, oyun sahası ve tarafsız saha şeklindedir. Aşağıda bu bölgeler tafsilatlı olarak açıklanacaktır.

Goalball oyunu seyretmesi zevkli ve heyecanlı bir spordur. Fakat seyircinin bu heyecanını dışa vurduğu tek an gol anıdır. Çünkü sporcunun topun geldiğini ve yönünü anlaması için top içerisindeki zil sesini duyması lazımdır. Dolayısıyla seyirciler oyunu konsantrasyonuna zarar vermemek için sessiz olmayı tercih ederler.
İkinci olarak kabartma işaretleri olan bir sahada oynanır; bu kabartma işaretlere ayakları ya da elleriyle dokunan oyuncu, sahadaki yerini ve yüzünü döndüğü yönü anlayabilir.

| Derneğimiz|| Bağışlar

| Duyurular || Doğal Görme Engelli Üyeler || Sempatizan Üyeler |

| Ana Sayfa | | Ulaşım | | E-Mail | | Arşiv | | Haber |

Design, maintained and hosted by  Kibris.Net