DERNEKLER YASASI’NDA DEĞİŞİKLİK VE ALTYAPIDA YENİ DÜZENLEMELER BEKLEYEN ENGELLİLER, BİR YILI DAHA SORUNLARINI ÇÖZÜMSÜZ GEÇİRDİ.

5 BİN 500 ENGELLİNİN 300’Ü İŞSİZ

Dünya  Engelliler Günü’nde engellilerin yaşadığı sorunlar bir kez daha kamuoyunun dikkatine getirildi. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu her yıl olduğu gibi bu yıl da sorunlarını  ve taleplerini açıkladı; artık engellilerin de meclise girmesi gerektiğini  vurguladı. Federasyon, ülkede 5 bin 500 engelli bulunduğunu ve bunlardan 300’ünün iş beklediğini de duyurdu. Cumhuriyet Meclisi’nden geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanmasını isteyen Engelliler Federasyonu, engellilerin ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm talebini yineledi. Kıbrıs  Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş  Yücetürk , 3Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, basının gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyetini dile getirerek  “Bizi duymak istemeyen gerek geçmiş ve gerek bugünkü iktidardır” dedi. Basın toplantısında ayrıca federasyonun 14 maddelik engellilere yönelik talepleri de açıklandı. Federasyon öncelikli olarak engelli dernekler adını kullanarak gelir sağlamanın önünü kesecek Dernekler Yasası’nda düzenlemeler ve altyapı düzenlemelerinin  yapılmasını istiyor. Yücetürk, Federasyon Yönetim Kurulundan bazı üyelerin ve Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkililerinin de katıldığı basın toplantısındaki konuşmasında, bazı derneklerin hükümete tepki olarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününde açıklama yapmama kararı alığını ancak susmanın pek işe yaramayacağını diyaloğun sorunları çözebilmek için şart olduğunu belirtti.

“Mafya örgütle oluştu”

”Engelliler Federasyonu başkanı Yücetürk, “Bazı çevreler gelirimizi maalesef adeta bloke etmiş durumdadır. Gün24  saat yıl 12 ay piyango bileti, dergi,oyuncak vs. kapı kapı kapı gezerek halkı kandıran gruplar, mafya örgütler oluştu. Ciddi çalışma yapan bizim gibi örgütler ciddi kayba uğramıştır”  dedi. Hangi derneklerin çalıştığı hangi derneğin çalışmadığını bilinmesi gerektiğini bunun ancak Dernekler Yasası’nda değişiklikle  mümkün olabileceğini ifade eden Yücetürk, mevcut yasanın 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti döneminden kalan bir yasa olduğunu, yasada derneklerin Sayıştaylık veya Kaymakamlık gibi resmi makam tarafından denetimini öngören herhangi bir maddenin de bulunmadığını bildirdi. Gelişmiş  ülkelerde engellilerin iyi bir yere sahip olduğunu ifade eden Yücetürk, “Engelli burada adeta bir muamelesi görmektedir. Engelliye yaşam hakkı yok bu ülkede…” dedi.

“İçimizden birilerinin de meclise girmesini sağlayacağız”

Bugüne kadar engellilere veya engelli ailelerine seçimlerde herhangi bir siyasi partiye oy vermeleri için zorlama yapmadıklarının altını çizen Yücetürk, “Bundan sonra karşımıza iyi programla gelenlere oyumuzu vermek zorundayız veya artık içimizden birilerinin de meclise girmesini sağlayacağız.” dedi.

Yücetürk ayrıca ülkede 5bin 500 engelli bireyin bulunduğunu, bunun aileleri ile birlikte 20 bin oya denk geldiğine dikkat çekerek, “Artık engellide kendini siyasette gösterecektir”  dedi.

300 Engelli İstihdam Beliyor

Engellilerin çalışma hayatına dahil edilmesi konusunda Başbakan İrsen Küçük’ün 16 Mayıs 2012’de 50 engellinin işe alınması konusunda söz verdiğini iddia eden Yücetürk, henüz herhangi bir engellinin işe alınmadığını ancak UBP Kurultayı öncesinde pek çok istihdam yapıldığını savundu. Yasalarla işyerlerinin her 25 çalışana bir engelli çalıştırma mükellefiyeti bulunduğunu kaydeden Yücetürk, ancak bugün halen 300 engellinin iş beklediğini belirtti.

Engellilerle ilgili tadilat yasa tasarısının Meclis’te üç yıldır beklediğinden dolayı hükümete güvenlerinin kalmadığını ifade eden Derviş Yücetürk , 7-9 Aralık’ta Dünya Görmezler Birliği Başkanı olarak Ankara’da dünya göre  engellilerle ilgili uluslararası sempozyumda, Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan’ın tüm engellemelerine karşın canlı yayında konuşma yapacağını açıkladı.Derviş Yücetürk 2013’de Ortadoğu’nun en büyük sesli kütüphanesini hayata geçirmeyi planladıklarını da duyurdu.

Hacımehmet: Sevgi yoksunluğu var

Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet ise ülkede engelliler vengelli dernekleri ile ilgili sorunların çözülmemesinin nedeninin “sevgi yoksunluğu” olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun  Dünya Engelliler Vakfı’nın 65 kurucu üyesinden biri olduğunu,ambargoları KKTC yetkililerinden hiçbir destek almadan kırabildiklerini kaydeden Hacımehmet, Yunanistan ve Rum kesiminin de yer aldığı bir ortamda sevgi ve paylaşımı ortaya koyarak kuruluşta yer almayı başardıklarını söyledi.KKTC’deki altyapının  çok geri olduğunu anlatan Hacımehmet, “ Bugün tekerli sandalyeye bağımlı bir arkadaşımız evinden çıkamıyor hiçbir kamu kuruluşuna giremiyor” dedi. Dünya Engelliler Festivali için gittiği Adana’da altyapının 1.5 yıl içerisinde AB ve BM normlarına göre engelliler için yeniden düzenlediğini gördüğünü anlatan Hacımehmet, KKTC’ de ise tekerlekli sandalye kullanan bir engellilerin kamu aracına binmesi için kullanılan teçhizata sahip araca herhangi bir belediyenin sahip olmadığını savundu.

Hacımehmet, tüm belediye başkanlarını Adana Belediye’sinin engellilere yönelik yaptığı düzenlemeleri görmeye çağırdı.

Çaluda: Ortak sorunumuz

Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda da engellilerin sorunlarının sadece engellilerin değil tüm toplumun ortak sorunu olduğunu, engellilerin normal bir hayat sürmelerinin ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

Barış: Görmezler için 4 bin kitaplık arşiv

Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Barış  ise engellilerin kendileri için en hassas konulardan biri olduğunu, 2008’den engelliler basketbol takımının  sponsorluğunu yürüttüklerini ifade etti.

Görmezlere yönelik cep telefonu ile ulaşılabilecek 4 bin kitaplık bir arşiv hazırladıklarını da belirten Barış, ayrıca tüm Kuzey Kıbrıs Turkcell ofislerini de engelli dostu hale getirmek için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Engellilerin 14 maddelik talepleri

Federasyonun beklentileri arasında, dernekler yasasındaki değişikliğin yanında Özürlüleri koruma rehabilite ve istihdam yasası ile tüzüklerini günün koşullarına uygun hale getirilerek acilen tadilatlarının yapılması, engelli kriterlerinin belirlenmesinde şeffaflığı sağlayacak yeni bir değerlendirme tüzüğünün hazırlanması ve Cumhuriyet Meclisinden geçen BM Engelli Hakları bildirgesinin acilen uygulanması da bulunuyor.

Girne Karakumdaki 18 yaş üstü Engelliler rehabilitasyon merkezinin tüm ada çapındaki engellilere kesintisiz 24 saat hizmet verecek şekilde düzenlenmesi, ilçe merkezlerinde eğitim alan engellilere ulaşım hizmeti verilmesi veya eğitim merkezlerinin yatılı yapılması, engelli istihdamlarına hız verilmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

Altyapı sorunlarının giderilmesi

Federasyon ayrıca engellilerin kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanabilmesi için ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesini istedi.Sosyal yardım alan engellilerin elektirik, su ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması, engellilere ihtiyaçlarına uygun araçlar için gümrük, KDV ve Fon muafiyeti uygulanması, Lefkoşada kurulacak 18 yaş üstü yaşam boyu rehabilitasyon merkezine devlet tarafından gerekli eleman ve maddi katkının sağlanması, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile Spastikler Koruma Cemiyetine tahsis edilen merkez bina ve oluk arsalarının tapularının verilmesi, İşitme- Konuşma Engellileri için mevcut TV kanallarında özel haber programlarının hazırlanıp yayınlanmasının teşvik edilmesi,  zaman içinde engelli konumuna düşenlerin, bir nedenden dolayı maaşları durdurulan engellilerin, hastane kartlarının hastanede geçerliliğinin sağlanması da talep ediliyor.

Kıbrıs Gazetesi,  04.12.2012 tarihli haber