K.T.Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ve yönetim kurulu üyeleri seçkin bir heyetle 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma günü münasebeti ile sırayla Sn. Başbakanımız Dr. Derviş Eroğlu’na, Sn. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanımız Kemal Dürüst’e, Sn. Sağlık Bakanımız Dr.Ahmet Kaşif’e ve Sn. Koordinatör Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız TürkayTokel’e ayrı ayrı nezaket ziyaretlerinde bulunularak engellilerin sosyal ve ekonomik sorunları dile getirerek çözümü yönünden destek istemiş ve federasyon tarafından hazırlanan 12 maddelik engelli istem paketi kendilerine sunulmuştur.Kamuoyuna saygı ile açıklanır.
K.T.Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş YÜCETÜRK
03/12/2009
K.T.Engelliler Federasyonu’nun Devlet Ve Hükümet Yetkileri’nden Beklentileri:
K.T.Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu almış olduğu bir kararla aşağıda aynen belirtilen 12 maddelik istem paketini kamuoyu önünde Devlet ve Hükümet yetkililerine bir kez daha aktarmayı görev saymaktadır.
1. Özel eğitim yasa tasarısıyla ilgili sivil toplum örgütlerinin de önerileri alınarak ivedilikle meclise sevk edilmesi. A)Özel eğitimde gereksinimi olan çocuklarımıza, çağdaşlarına sağlanan imkanların eksiksiz sağlanması. B)Özel eğitimde başarılı olmuş ülkelerin bu konudaki çağdaş normlarının ülkemizce de örnek alınması ve uygulamaya konulması. C)Özel eğitim veren devlet okullarının tam gün ve yeterli hizmet vermelerinin sağlanması.
2. Özürlüleri koruma, rehabilite ve istihdam yasasının nakdi yardımlar tüzüğü gereği 18 yaş altı engellilere verilen asgari ücretin %50 oranındaki katkının %70’e yükseltilmesi ve 18 yaş üstü engellilerin asgari ücretin %60 oranındaki katkının DA %80’e yükseltilmesi için gerekenin acilen yapılması.
3. Federasyon girişimleriyle Türkiye Kızılayın Dan alınıp , devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum DA ki 18 yaş üstü engelliler rehabilitasyon merkezinin sadece gündüz değil yatılı olarak DA yaşam boyu rehabilitasyon hizmeti verebilmesi için gerekli düzenlemenin bir an önce acilen yapılması
4. Özürlüleri koruma , rehabilite ve istihdam yasası gereği, devlet kadrolarında %4 oranında engelli istihdamının süratle devamının sağlanması .
5. Özürlüleri koruma rehabilite ve istihdam yasası ile istihdam edilmiş veya istihdam edilecek olan engellilerin, kadro barem ve emeklilik haklarının ayrı bir statüde tutulmaları.
6. Özürlüleri koruma rehabilite ve istihdam yasasına uygun olarak engellilerin sosyal ve ekonomik açıdan yaşamlarını kolaylaştıracak istikrar fonu ve gümrüksüz araba ithali, gelir vergisi ve elektirik muafiyeti sağlanması.
7. Sürekli bakım ve refakatçi gerektiren engelli çocuk , eş veya ebeveynlerden dolayı çalışamaz duruma gelen özürlü aile bireylerine çağdaş ülkelerde olduğu gibi bakım ödeneği sağlanması.
8. Toplumsal duyarlılığı sömüren derneklerin türemesini engelleyici yürütülen faaliyetlerin toplum tarafından sağlıklı ve şeffaf bir şekilde izlenebilir ve denetlenebilirliğini sağlayacak çağdaş bir dernekler yasasının çıkartılması.
9. Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlardan ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım, ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi. 10.Özel eğitim veren engelli okulların yurt bölümlerinin bir an önce açılması için gerekli kararların verilmesi.
11.İşitme-Konuşma Engelliler için haftada bir olmak üzere B.R.T.K’den özel haber programlarının hazırlanıp yayınlanması.
12.Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası ile ilgili Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde iki ayda bir toplanması gereken komitenin en AZ ayda bir defa toplanması için gereğinin yapılması.
Derviş Yücetürk K.T. Engelliler Federasyon Başkanı
|